Tinta Dari Dasar Hati Insan ....


Mengapa saya tulis artikel ini? Teruskan membaca .Saya tujukan tulisan ini kepada semua wanita Islam  khususnya.Juga ditujukan kepada pemuda yang sedang  mencari suri tauladan yang baik. Ini penting bagi melahirkan  generasi yang soleh dan solehah penerus ummah .

Wanita menurut pelbagai agama dan bangsa

1.YUNANI

Kedudukan wanita pada masa ini hanyalah sebagai budak suruhan dan pelayan.Wanita bebas dalam arus syahwat dan nafsu hewani dengan menjadi pelacur.Akhirnya mereka  mendapat tempat yang tinggi dan mulia di mana dibuat dongeng menjadi 'Dewa Cinta'.
Mereka memandang rendah pada hubungan suami isteri hingga mereka bebas memilih lelaki yang ingin digaulinya secara terang-terangan tanpa perkahwinan.

2.ROMAWI

Lelaki mempunyai hak sepenuhnya terhadap isterinya hingga tahap berhak membunuh isterinya sendiri.Akhirnya para wanita pada zaman ini berani menyeret lelaki ke dalam arus  perbuatan keji dan dosa.Mereka memandang  baik tentang  novel-novel porno.Urusan cerai menjadi sesuatu yang mudah hingga wanita zaman ini pernah menikah dengan lelaki sebanyak bilangan umurnya tanpa rasa beban dan malu. 

3.PARSI

Undang-undang pada masa ini menzalimi hak wanita dan menimpakan hukuman yang berat walaupun kesalahannya ringan.Hukumannya berbentuk sembelihan yang sangat kejam.

Perempuan yang haid akan diusir dari tempatnya jauh dari kota dan tidak dibenarkan berhubungan dengan mereka.Lelaki pula bebas dengan hawa nafsunya dan dianggap raja semata-mata kerana dia seorang lelaki.

4.CINA

Masayarakat Cina dahulunya hidup dalam kerosakan dan kebinatangan. Mereka berzina tanpa rasa malu, sehingga banyak anak-anak yang dilahirkan tanpa diketahui siapa bapanya.Kaum wanita hanya menunggu perintah tanpa menolak
Anak perempuan tidak dapat mewarisi harta bapanya walaupun sedikit.Wanita dianggap racun yang merosak kebahagian dan harta keluarga.

5.INDIA

Wanita dianggap sebagai budak suruhan bagi ayah,suami dan anak-anaknya.Wanita dianggap sumber kesalahan dan penyebab kemunduran akhlak dan mental.Wanita diharamkan dalam hak-hak pemerintahan dan warisan.
Wanitanya tidak diberi hak hidup setelah suaminya mati sehingga dia harus mati dihari kematian suaminya dan dibakar hidup-hidup dalam satu tempat pembakaran.

6.YAHUDI

Wanita pada masa ini makhluk yang rendah dan hina ibarat barang tak berharga yang dapat dibeli di pasar-pasar.Mereka menuduh wanitalah salah satu pintu jahannam dan membawa kepada dosa.Mereka beranggapan wanita laknat kerana telah menggoda Adam.Wanita dalam haid dianggap najis dan dilarang memasuki rumah
Wanita disetubuhi sebagai satu upacara ibadah yang suci dan zina dianggap sebagai bentuk taqarrub diri kepada tuhan mereka.

7. NASRANI

Menganggap wanita sebagai biang kemaksiatan,akar kejahatan dan dosa, mala petaka bagi keluarga dan rumahtangga serta membawa musibah.Bersetubuh dengan wanita  adalah najis walaupun telah bernikah sehingga memandang bahawa  hidup sebagai biarawati ( tidak kahwin) adalah tanda luhirnya akhlak seseorang.
Cerai tidak dibenarkan dalam agama mereka sekalipun sudah sampai tahap saling membenci dan berjauhan antara suami isteri.Maka terjadilah peluang  saling mengkhianati antara suami isteri tersebut.

8.ARAB JAHILIYYAH

Lelaki boleh menyerahkan isterinya kepada orang lain.Sekumpulan lelaki boleh menggauli seorang perempuan.Semua ini bertujuan semata-mata untuk mendapatkan anak berketurunan bangsawan.
Marah dan kecewa jika mendapat anak perempuan seakan-akan ditimpa musibah maka anak tersebut akan dikuburkan hidup-hidup.
Ini bertujuan untuk menjaga kehormatan dan takut mendapat aib kerana mereka adalah ahli tempur dan perang.Mereka akan mendapai aib dan hina jika menyerahkan anak-anak perempuan mereka untuk menebus tawanan perang

9. ISLAM

Siapa tidak pernah mendengar kisah Saidatina Khadijah, sayyidah wanita sedunia pada zamannya.Saidatina Aisyah isteri dan penghulu anak-anak Adam, guru bagi kaum lelaki. Hafshah , wanita penjaga Al-Quran.Ummu Salamah, mujahidah pertama memasuki Madinah.Zainab Binti Jahsy,Ummahatul Mukminin termulia dalam hal wali.Zainab Al-Kubra penebus suaminya. Fatimah Az-Zahra' Ummul Mukminin dan sayyidah wanita seluruh alam pada zamannya.


KESIMPULAN

Istimewanya kau wanita dalam agamamu .Kita tidak akan kenal nama-nama wanita terkenal di atas dalam mana-mana lipatan sejarah sekalipun  kecuali dalam sirah Islam.wanita yang mendapat gelaran dan darjat di sisi agama dan umat Islam. Berikan agama manapun, takkan kita ketemu wanita mulia kecuali dalam Islam

Renungilah wahai wanita , tingginya nilai dirimu........Janganlah gantikan nikmat Allah ini dengan kekufuran!!!


1 comment:

MyZone~theUn4given said...

..alhamdulillah..bersyukur dengan anugerah yang bernama Islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...